Historien vår

22 oktober 1980 åpnet dørene til Artisjokken for første gang, i Kirkegata 24. Oddrun og Torleiv Øivand startet opp bedriften sammen med døtrene Betty og Anita. Artisjokken var byens første vegetarrestaurant og helsekostforretning.

Torleiv vokste opp som vegetarianer, men det var først i voksen alder at han var på matlagingskurs for å lære å lage vegetarmat, hos Rigmor Haugen. Da Artisjokken åpnet var det med Rigmor på kjøkkenet, Oddrun som sto for serveringen, og Torleiv tok seg av det administrative i tillegg til driften av helsekostforretningen.

Restauranten var spesielt populær blant lærerskole studentene, som fikk god og sunn mat for en billig penge. Konseptet og slagordet «sunn mat i trivelig miljø» skulle vise seg å være en suksess helt frem til lokalene skulle rives 15 oktober 1994. Da ble restaurantdriften lagt ned og butikken flyttet til dagens lokaler i Skippergata 12. Med jevne mellomrom kommer det fremdeles kunder inn i butikken og snakker varmt om vegetarmaten fra da Artisjokken også var restaurant.